Čo nás čaká tento týždeň? Zasadnutie FOMC či nemecký CPI

Tento týždeň čakajú investorov ďaľšie zaujímavé udalosti.  Úroveň spotrebiteľských cien v Nemecku, zasadnutie FOMC (Výbor pre operácie na voľnom trhu) v USA ako aj údaje o raste ekonomiky USA v 4. kvartáli 2010.

Úroveň spotrebiteľských cien

Tento týždeň je na programe aj vyhodnotenie  tzv. Consumer Price Index (CPI), čiže úroveň spotrebiteľských cien, ktorá bude zverejnená v stredu.  S týmto údajom sa spájajú rôzne špekulácie, najmä v pohľade na úrokové sadzby ECB. Európska centrálna banka zdôraznila, že zo stupňovaním inflačných tlakov bude aplikovať potrebnú politiku na najmä na zníženie cien energií.  Jednou z možností je zvýšenie úrokových sadzieb stanovených ECB, o čom sa na trhu špekuluje.

Zasadnutie FOMC

Pri pohľade na ekonomiku USA nevidieť žiadne náznaky pre ukončenie „extra“ uvoľnenej menovej politiky. Napriek tomu, tohto týždňové zasadnutie FOMC vzbudzuje na trhoch napätie. Nepočíta sa zozvyšovaním úrokových sadzieb či ďalším uvoľňovaním menovej politiky, no konečné slovo má aj tak FOMC.

Už v minulom vyhlásení „ Beige Book“ (správa o hospodárskom raste FED-u) , priniesol Federálny rezervný systém v USA na trh pozitívne správy. Najmä pozitívnym vplyvom rastu priemyslu a spotreby sa americký trh práce zlepšuje. Avšak stále slabým ostáva naďalej realitný trh. Podobný opis situácie sa očakáva aj od vyhlásenia FOMC.

Vyhodnotenie daných ukazovateľov ponúka aj náš MAKROEKONOMICKÝ KALENDÁR

Informácie podľa portálu ariva.de

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať