SAE: Ženy do penzie po 15 rokoch

V Spojených arabských emirátoch sa rozpútala búrlivá debata, ktorej návrhom je možnosť žien odísť do dôchodku už po 15 odpracovaných rokoch.

Síce sa návrh ešte neposunul do parlamentu, ale môžeme to očakávať  najbližšom čase. Odchod do dôchodku po tak krátkej dobe môže byť dvojsečná zbraň nielen pre samotné ženy, ale aj federálny rozpočet.

V súčasnosti existuje zákon, ktorý dovoľuje ženám požiadať o penziu po 25 rokoch v práci. Výška dôchodku sa vypočítava z posledných vyplatených miezd. Samotné ženy v parlamente tento návrh nepodporujú. „Úprimne, tento návrh je kontraproduktívny. Máme tu aj iné riešenia, ktoré umožnia žene zvládať starostlivosť o rodinu, pričom nebudú vyradené z ekonomického života. Potrebujeme flexibilnejšie pracovné hodiny, rovnaké odmeny a opatrenia, ktoré umožnia venovať sa viac rodine a výchove potomkov,“ povedala Najla Al Awadi, predstaviteľka žien pracujúcich v parlamente.

Spojené arabské emiráty sú jednou z prvých krajín v arabskom svete, kde do ekonomického života zapájajú vo veľkej miere aj ženy a dostávajú takmer rovnaké príležitosti ako opačné pohlavie. V krajine nájdeme nielen učiteľky, doktorky a sestričky, ale aj diplomatky, taxikárky, pilotky, či dokonca mechaničky. V 40 člennom federálnom parlamente sedí až 10 žien.

Navrhovaná zmena má vyriešiť vysokú nezamestnanosť nežného pohlavia. Je zaujímavé sledovať, že s veľkou nevôľou sa k nemu stavajú aj samotné ženy.

Informoval o tom portál ansamed.biz

xtb