Maďarsko: Vláda sa snaží eliminovať súkromné penzijné fondy

Dynamika hospodárstva je naďalej priaznivá, a to aj vďaka robustnému zahraničnému dopytu, ktorý sa prejavuje vo zvýšenej priemyselnej produkcii a opäť pozitívnej obchodnej bilancii od začiatku roka. Napriek naposledy dobrému vývozu sú vyhliadky na rast z dôvodu naďalej slabej domácej konjunktúry tlmené. Inflácia napriek tomu naposledy stúpla výraznejšie, ako sa všeobecne očakávalo – 4,2 % na ročnej báze.
Centrálna banka na poslednom zasadaní koncom novembra zdôraznila zhoršenie inflačných očakávaní pre budúci rok a zvýšila hlavnú úrokovú sadzbu na 5,50 %. Tento krok bol pre väčšinu účastníkov trhu prekvapením a zvýšil tlak na výnosy maďarských dlhopisov. Tie v novembri relatívne výrazne stúpli. Zvýšenie úrokových sadzieb naproti tomu nemalo žiadny podstatný účinok na HUF.
Po oznámení o bankovej dani vláda ohlásila ďalšie plány na jednorazové poplatky vo viacerých odvetviach, ktoré by mali rozpočtový deficit držať v medziach. Negatívny efekt týchto opatrení pre hospodárstvo by mal byť obmedzený.
Okrem toho chce vláda budúci rok znížiť verejné výdavky v objeme o 1 % HDP. Popri tom sa snaží eliminovať súkromné penzijné fondy a dostať celý penzijný systém dlhodobo pod kontrolu štátu. Pozoruhodné je okrem toho rastúce napätie medzi vládou a centrálnou bankou – maďarský minister financií sa vyjadril k aktuálnej úrovni úrokových sadzieb a prihováral sa za nižšie úroky. Padol dokonca návrh na zvýšenie oficiálneho inflačného cieľa centrálnej banky.
Centrálna banka na druhej strane poukázala na zhoršenú rozpočtovú situáciu a rastúci inflačný tlak, čomu prispôsobila aj úrokové sadzby. Z dlhodobého hľadiska sa úroveň maďarských výnosov javí ako atraktívna. Kurzy by však mali zostať volatilné, najmä vzhľadom na stále pretrvávajúce nejasnosti v súvislosti s budúcimi reformami, ako aj napätie medzi vládnym kabinetom a centrálnou bankou.
Zdroj: rcm-international.com
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať