Čína obvinená z nedovolených subvencií

USA obviňujú Čínu z nedovolenej podpory výrobcov veterných turbín. Americké úrady sa obrátili na Svetovú obchodnú organizáciu (WTO – World Trade Organization) a žiadajú ju o nápravu.

Preukázalo sa, že Čína poslala niekoľko stoviek miliónov dolárov ako pochybný vládny grant miestnym výrobcom a sťažuje súťaženie americkým exportérom. Toto je zatiaľ najnovší obchodný spor medzi krajinami.

Americkí výrobcovia veterných turbín, medzi ktorými je aj General Electric a United Technologies, chcú predávať svoje veterné turbíny v Číne, ktorá je považovaná za jeden z najväčších trhov v danom segmente na svete.

O otvorenie tejto spornej otázky sa už dlhšie usilovala „Únia výrobcov ocele (USW)“ so sídlom v Pittsburghu, ktorá zverejnila niekoľko odvetví nelegálne podporovaných čínskymi úradmi.

Naposledy vláda USA obvinila Čínu z limitovania vývozu vybraných nerastných surovín, ktoré sa používajú na výrobu akumulátorových batérii, veterných turbín, solárnych panelov a iné. Už dlhšie sa darí čínskej vláde podporovať vybrané odvetvia s cieľom vytvoriť monopol a ekonomicky ovládnuť daný sektor ekonomiky nielen v Číne. Azda najbližší príklad čínskych subvencii je ponuka od čínskych stavbárov na výstavbu diaľnic na Slovensku, ktorá bola až podozrivo nízka a zaváňala dumpingovými cenami.

Spracované podľa BBC.co.uk

xtb