Zimbabwe sa vyhráža znárodňovaním

Prezident Robert Mugabe predniesol jeden zo svojich zapálených prejavov a vyhrážal sa západu, konkrétne USA a Veľkej Británii, že znárodní ich podniky v krajine. Ďalej dodal: „je načase začať bojovať proti sankciám, ktoré sú uvalené na mňa a ostatných lídrov strany Zanu-PF“.

Prečo by malo v našej krajine voľne podnikať 400 britských firiem, keď na nás ich vlády uvaľujú sankcie? Zákony môžeme rýchlo zmeniť. Ak dnes existuje nariadenie, že 51 % zahraničnej spoločnosti musia vlastniť čierni obyvatelia, zajtra to môže byť 100 %“, vyhlásil Mugabe a odhodlane rečnil o nespravodlivosti páchanej na Zimbabwe.

Zároveň na výročnej konferencii svojej strany vyhlásil koniec spolupráce so stranou MDC, ktorá sa s ním delí o moc v krajine. Na čele MDC stojí premiér Morgan Tsvangirai. Dohoda o spolupráci medzi oboma stranami vyprší vo februári budúceho roka.

Obdoba koaličnej zmluvy medzi oboma súpermi bola podpísaná v roku 2008 a svet od nej očakával určite viac. Opozícia, na ktorej čele v tej dobe stál Morgan Tsvangirai, mala veľkú šancu na úspech. Po nejasných voľbách so spochybniteľným spočítaním hlasov nevzišiel ani jeden výrazný víťaz a tak boli obe strany donútené k spolupráci.

Konferencie strany Roberta Mugabeho, ktorá sa konala vo východnom meste Mutare, sa zúčastnilo približne 4 000 členov strany. Očakáva sa potvrdenie autoritatívneho Mugabeho na čele kandidátky strany, pričom ako 86 ročný chce opäť obsadiť všetky najdôležitejšie posty v krajine.

Krajina sa 6 mesiacov po voľbách v roku 2008 nachádzala v patovej situácii, až kým sa obidve strany nedohodli na spolupráci. V poslednej dobe medzi nimi panuje rivalita, ktorá sa týmito vyhláseniami len zosilní.

Len nedávno Zimbabwe zažilo finančný kolaps, keď sa inflácia vyšplhala dokonca na niekoľko miliónov percent. Krajinu sa podarilo čiastočne stabilizovať, no odborníci očakávali od premiéra Tsvangiraiho viac demokratických zmien.

Spracované podľa BBC.co.uk

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať