Portugalsko oznamuje opatrenia na posilnenie ekonomiky

Vláda vysoko zadlženého Portugalska chce ešte koncom tohto týždňa oznámiť nové opatrenia na posilnenie ekonomiky. Premiér José Sócrates to uviedol v utorok pre noviny The New York Times. Oznámil, že sú pripravené nové pravidlá pre trh práce, opatrenia na podporu vývozu a zníženia byrokracie.

Tieto nové opatrenia by mali podporiť rast a konkurencieschopnosť. Trhy špekulujú, že Portugalsko bude ďalšia krajina po Írsku, ktorá požiada o pomoc Európsku úniu. Sócrates ale jednoznačne ubezpečil: „My pomoc nepotrebujeme“.

Deficit Portugalska v minulom roku dosiahol rekordných zhruba 9,4 percenta hrubého domáceho produktu. Tento rok sa predpokladá pokles na 7,3 percenta. Parlament nedávno schválil kontroverzný rozpočet s nebývalými úsporami a opatreniami na nápravu. Okrem iného sa majú výdavky na mzdy v štátnej správe znížiť o päť percent. DPH má byť zvýšená z 21 na 23 percent. Sociálne dávky majú byť znížené a dôchodky zmrazené. Budúci rok sa tak počíta s deficitom 4,3 percenta. Minister hospodárstva však zdôraznil: „Bolo by iluzórne domnievať sa, že problémy sú na konci.“

Spracované podľa finanztreff.de

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať