Island odškodní veriteľov z Holandska a Veľkej Británie

Island nakoniec dosiahol dohodu s Veľkou Britániou a Holandskom pri odškodnení ich občanov v súvislosti s krachom banky Icesave, vyhlásila to holandská vláda. Od roku 2008, kedy banka Icesave skrachovala, sa stupňoval nátlak na vládu Islandu. Tá sa v minulosti rozhodla odškodniť iba veriteľov svojej krajiny.

Splácanie dlžnej sumy začne v roku 2016 a bude ukončené až v roku 2046. Počas doby splácania sa dlh bude úročiť tromi percentami pre Holanďanov a 3,3 % pre občanov z Británie. Dohodu ešte musia schváliť prezident a parlament Islandu.

Pôvodne požadovali poškodené strany zhodnotenie dlhu až 5,5 % p.a, čo je výrazne vyššie ako tohto týždňový výsledok dohody. Obe strany tak ustúpili zo svojich pozícií, keď Island neplánoval splatiť ani euro a poškodení chceli celú dlžnú sumu so spomínaným vysokým úrokom.

Holandsko podľa dohody dostane 1,3 miliardy eur. Odškodné pre Veľkú Britániu nebolo zverejnené, no malo by prekročiť sumu 2 mld. eur, keďže britská vláda minula na odškodnenie približne 2,5 mld. eur.

O odškodnení pre zahraničných veriteľov banky Icesave sa na Islande rozhodovalo v referende v marci 2010, ktoré bolo neúspešné aj kvôli vysokým úrokom z dlžnej sumy. Islandská vláda stojí pred závažným rozhodnutím. Ak sa krajina chce stať členom EU a eurozóny, je potrebný súhlas každej krajiny, vrátane Holandska a Veľkej Británie. Tie dopredu avizovali, že ak nedôjde k dohode, znemožnia vstup Islandu do EU.

Spracované podľa BBC

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať