Nezamestnanosť v USA vzrástla

Zamestnávatelia pridali v novembri menej pracovných miest ako sa predpokladalo a miera nezamestnanosti nečakane vzrástla. To potvrdzuje správnosť rozhodnutia FEDu pumpovať do ekonomiky viac peňazí a stimulovať tak rast.

Payrolls sa zvýšil o 39 000 miest čo je menej ako boli najpesimistickejšie predpovede ekonómov. Za minulý mesiac boli údaje payrolls zvýšené na 172 000. Miera nezamestnanosti vzrástla na 9,8 percenta, čo je najvyššia úroveň od apríla, zatiaľ čo počet odpracovaných hodín a zárobok stagnovali.

Viac pracovných miest je potrebné na udržanie spotrebiteľských výdavkov z prázdninovej sezóny, pretože tie tvoria najväčší podiel na americkej ekonomike.

Súkromné payrolls, ktoré vylučujú vládne inštitúcie tiež získali menej ako sa predpokladalo. V novembri totiž vzrástli totiž o 50 000 zatiaľ čo ekonómovia predpokladali 160 000.

Miera nezamestnanosti bola podľa 83 ekonómov oslovených agentúrou Bloomberg  prognózovaná na doterajšej úrovni 9,6 percenta. Odhady sa pohybovali od 9,4 do 9,7 percenta.

Výrobné Payrolls klesli v novembru o 13 000, čo je najviac za posledné tri mesiace. Ekonómovia predpokladali rast o 5 000.

Priemerný hodinový zárobok bol v novembri na 22,75 dolárov, to je oproti predchádzajúcemu mesiacu prakticky nezmenená úroveň, nakoľko minulý mesiac bol na úrovni 22,74 dolárov.

Dolár na zverejnené výsledky reagoval prakticky okamžite. Jeho kurz oproti euru rýchlo poklesol až k úrovni 1,336 USD/EUR.

Spracované podľa bloomberg.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať