GM a Chrysler opäť zamestnávajú, strach však pretrváva

Americký výrobcovia automobilov General Motors (GM) a Chrysler, ktorý uzavrel pokrízové partnerstvo s Fiat-om, opäť začínajú naberať nových zamestnancov. Každá z obidvoch spoločností ohlásila prijatie zhruba 1000 zamestnancov.

Možno sa tak schyľuje k obratu vo vývoji nezamestnanosti, ktorá dosahuje jedny z najvyšších hodnôt v americkej histórií. Avšak ohlásenie prišlo bezprostredne po príhovore Bena Bernanke-ho, guvernéra FED-u, v ktorom označil terajšiu výšku nezamestnanosti za hrozivú. „Tvorba nových pracovných miest je najväčší problém súčasnej americkej ekonomiky,“ povedal Ben Bernanke.

Zdroje z automobilky GM ohlásili, že chcú prijať najmä pracovnú silu na výskum a vývoj elektrických automobilov, v ktorých výrobe chcú patriť medzi svetovú špičku. „Chceme dať našim zákazníkom možnosť výberu medzi klasickým benzínovým pohonom alebo ekologickými autami jazdiacimi na elektrinu,“ spomenul generálny manažér GM, Dan Akerson. GM je po riadenom bankrote opäť ziskový a Chrysler pomaly znižuje stratu na minimum.

Predstavitelia FED-u sa obávajú, že dlhotrvajúca vysoká nezamestnanosť môže mať negatívny vplyv na mzdy v hospodárstve a schopnosť občanov opäť sa zamestnať.

Spracované podľa BBC.co.uk

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať