Úrok Írsku vyšší ako úroková miera pre Grécko

Európski ministri sa dohodli na záchrannom balíku pre Írsko, a to v hodnote 85 mld. €.

Na podporu írskeho bankového sektora je určených 35 mld. €. Zvyšných 50 mld. € pôjde do írskeho rozpočtu na zabezpečenie financovania tých oblastí, v ktorých je potrebný zásah.

Priemerná úroková sadzba pre írsky úver je 5,8 %, zatiaľ čo Grécko dostalo sadzbu na úrovni 5,2 %. Suma úveru zahŕňa aj pôžičky od  Švédska, Dánska a Veľkej Británie. Sumou 22,5 mld. € prispeje na pomoc MMF.

„Tento úver nám poskytne financie, ktoré sme mali v pláne získať na medzinárodných trhoch. Finančné prostriedky budú teraz dostupné Írsku za nižšiu úrokovú sadzbu, ako keby sme si ich vypožičali na týchto trhoch,“ povedal írsky premiér Brian Cowen.

Írska vláda požiadala o pomoc minulú nedeľu, keď zistili, že nie je možné fungovanie bankového sektora bez pomoci. Záchranný program v sebe zahŕňa 3 podmienky. Ako prvé sa od Írska požaduje okamžité posilnenie a ozdravenie bankového  systému. Ďalšou požiadavkou je, aby krajina urobila potrebné úpravy vo fiškálnej politike na zníženie deficitu do roku 2015. Treťou podmienkou je zavedenie reforiem, najmä na trhu práce, ktoré podporia rast v krajine.

Zdroj: www.bbc.co.uk

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať