Island: Euro je stále možné riešenie

Guvernér islandskej národnej banky – Mar Gudmandsson sa vyjadril, že dlhové problémy v krajinách platiacich eurom nie sú spôsobené samotnou menou, ale zlyhaním regulácie bankového systému. Island sa aktuálne nachádza v recesií, ktorá začala v roku 2008 po páde bankového systému na tejto ostrovnej krajine.

Začiatkom roka 2010 krajina zintenzívnila predvstupové rokovania s Európskou úniou. „Island bude existovať aj keby nebol súčasťou eurozóny. Ak by sme sa však pripojili k euru, finančnému sektoru by odpadol problém rizika menových kurzov, ktorý našu krajinu trápi od roku 2008,“ povedal Mar Gudmandsson. Firmy a domácnosti na ostrove pocítili strmý pád ostrovnej meny po vypuknutí krízy. Island preto zvažuje svoju účasť v EU a eurozóne.

Problémom však ostáva nesúhlas Veľkej Británie a Holandska, kde krach internetovej banky Icesave spôsobil škody na vkladoch obyvateľov týchto krajín v hodnote 3,7 miliardy eur. Občania ostrova, sa narozdiel od zahraničných subjektov, dočkali odškodnenia. Islandskí politici sa taktiež obávajú regulácie tradičného lovu veľrýb a rybolovu, ktoré so sebou prináša členstvo v EU.

Spracované podľa BBC.co.uk

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať