Írsko dostane 85 miliárd eur!

Európska únia a MMF ( Medzinárodný menový fond ) uvoľnia 85 miliárd eur na pomoc Írskej republike, tak znejú najnovšie informácie, ktoré zverejnila írska štátna televízia. Dlho očakávaný úver, o ktorom sa začalo rokovať v sobotu minulý týždeň, tak naberá reálne kontúry.

Euro na túto správu zareagovalo strmým pádom, keď kurz EUR/USD klesol pod hodnotu 1,34, čo je o 1,9 % menej ako na začiatku dňa. Taktiež klesli najvýznamnejšie európske akciové indexy, ako napríklad FTSE 100 o 1,34 %.

Nechcem dramatizovať vzniknuté problémy, no pred rokom sme si nevedeli predstaviť podobnú situáciu,“ nechala sa počuť Angela Merkelová, ktorá je najväčším odporcom Eurovalu. Euru na hodnote nepridal ani príhovor nemeckého ministra financií, ktorý opísal stav, v akom sa nachádza eurozóna, za dramatický. Ďalej dodal: „Európa stojí na pokraji zrútenia, len spoločnými silami dokážeme prekonať všetky nástrahy.

Akcie francúzskej Societe Generali padli o 4,7 % a o takú istú hodnotu sa znížili ceny akcií španielskej banky Santander. Najhoršie sú na tom írske banky, konkrétne akcie Bank of Ireland sa dnes zrútili o 23 %, zatiaľ čo Allied Irish Banks „iba“ o 19 %.

Uvoľnenie pomoci je podmienené viacerými požiadavkami. Znížiť sa musí podpora v nezamestnanosti, minimálna mzda a zvýšiť by sa mali vybrané dane, ktoré sú jedni z najnižších v EU.

Trhy s napätím očakávajú, či o pomoc požiadajú aj ďalšie problémové krajiny. Medzi najvážnejších adeptov na pomoc z Eurovalu patrí Portugalsko a Španielsko. Ak by aj tieto dve krajiny požiadali v dohľadnej dobe o pomoc, mohlo by to znamenať začiatok konca EURA.

Zdroj: BBC.co.uk

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať