ZEW: Ekonomické očakávania sa pre stred a východ Európy zlepšili!

Ukazovateľ Erste Group Bank , tzv. indikátor CEE, stúpol v novembri  o 12,1 bodov na aktuálnych 31,4 b. Ekonomické očakávania pre strednú a východnú Európu vrátane Turecka sa tak oproti októbru  výrazne zlepšili.

Tieto očakávania spolu s ďalšími finančnými dátami sú zhromažďované Centrom pre európsky ekonomický výskum v Manheime (ZEW)  a Erste Group Bank vo Viedni.

Očakávania sú vyššie

Očakávania opýtaných odborníkov  pre finančné trhy na vývoj ekonomiky Eurozóny, a to pre nasledujúcich 6 mesiacov, sú  v novembri lepšie ako za mesiac október. Napriek tomu, zvýšenie indikátora pre Eurozónu  o 3,4 bodov na 5,5 je oveľa nižší ako pre krajiny strednej a východnej Európy.

Hodnotenie aktuálneho stavu ekonomiky za stred a východ Európy sa v novembri zlepšil o 13,4 bodov. Ukazovateľ je tak na úrovni 16,7 b. Ekonomická situácia v Eurozóne je horšia ako za predchádzajúci mesiac. Zodpovedajúci ukazovateľ aktuálneho stavu ekonomiky Eurozóny tak za november klesol o 6,4 na záporných 21,5 b.

Proces prieskumu a metodika (Indikátor CEE)

Test finančného trhu „CEE“ je mesačný prieskum finančných odborníkov, ktorý vykonáva Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung (ZEW) spolu s Erste group bank. Cieľom výskumu je vyvinúť ukazovatele znázorňujce  všeobecnú ekonomickú klímu pre región strednej a východnej Európy (CEE).

Do regiónu CEE patria:

Bulharsko, Chorvátsko, Česko, Maďarsko, Poľsko, Slovensko, Rumunsko, Srbsko, Slovinsko a od októbra 2010 aj Turecko.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať