Nabucco opäť ožíva

Turkménski predstavitelia zaručili dodávky plynu do plánovaného plynovodu Nabucco – projekt Európskej únie, ktorý má znížiť jej energetickú závislosť na Rusku v budúcnosti.

„Budeme mať voľných 40 miliárd kubických metrov plynu ročne, takže európske krajiny sa nemajú čoho obávať“, povedal v piatok zástupca predsedu vlády Turkménska, Baymyrad Hojamuhamedov.

Neistota v dodávkach plynu pre európsky projekt Nabucco, má za príčinu jeho oneskorenie. Viac ako 3300 kilometrov dlhý plynovod má dopraviť 31 miliárd kubických metrov plynu ročne do Európy, s krajín Kaspického regiónu a Stredného východu. V roku 2009 krajiny Turecko, Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko a Rakúsko podpísali dohodu o výstavbe dlho očakávaného plynovodu Nabucco.

Turkménsko získalo podporu od svojich susedov na výstavbu plynovodu popod Kaspické more, ktorým sa pripojí k Nabucco-u. Doprava plynu do Európy je v pláne Turkménska, pretože chce diverzifikovať svojich odberateľov plynu. Už dnes krajina dodáva plyn do Ruska, Číny a Iránu.

Odhadovaná cena projektu Nabucco je 7,9 mld. euro a do prevádzky má byť spustený koncom roka 2014. Rusko už reagovalo na Európanov a popod Čierne more ťahá svoj plynovod Southstream, ktorý bude najvýraznejšou konkurenciou európskemu plynovodu.

Viac ako 25 % celkovej spotreby plynu v EU dodáva Rusko. Až 7 z 27 EU krajín je takmer úplne závislých na ruských dodávkach.

Spracované podľa BBC.co.uk

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať