IN: Apple hrozí „vojna“ s mobilnými operátormi v Európe

Americká spoločnosť Apple začala do svojich nových mobilných telefónov Iphone 4G predávaných v Európe montovať vlastnú vstavanú SIM kartu. Európsky mobilný operátori ako Vodafone vo Veľkej Británii, France Telecom alebo Telefónica v Španielsku sa proti tomuto rozhodnutiu začali búriť. Dôvod je jednoduchý – boja sa, že stratia kontakt so zákazníkmi a budú nútení predávať svoje produkty cez spoločnosť Apple.

Samotné zabudovanie vstavanej SIM karty do mobilu nie je nijak výnimočné, no keď tak učinila spoločnosť Apple, musí to mať dlhodobejší význam a operátory sa začínajú obávať. Apple nebuduje rozsiahle siete na vytvorenie nového pokrytia, to by bolo príliš náročné. Zdroje z okolia Apple-u tvrdia, že zabudovaním vlastných SIM kariet chce spoločnosť pokryť európsky trh a neskôr poskytovať telekomunikačné služby s pomocou iného operátora. Jednoducho prídete na internet, vyberiete si z ponuky operátorov „Apple“ a z domova si aktivujete svoju SIM-ku.

Apple tak získa kontrolu nad Európskym trhom mobilných operátorov, pretože Iphone by mal tvoriť výraznú časť predaných mobilov v EU. A ak ponúkne ešte výhodnejšie paušály ako súčasný operátory, o predajnosť svojich mobilov nemusí mať strach.

Otázka však ostáva, či sa „Jablku“ tento plán podarí a či je práve teraz vhodný čas pustiť sa do boja. Ak operátori prestanú dotovať Iphone pri kúpe 2 ročného paušálu, predpokladá sa pokles jeho predaja až o 12 %. Trh na „starom kontinente“ takisto nemá takú vysokú koncentráciu Iphone-ov ako napríklad americký. Ak Apple nezíska monopolné postavenie, tak sa môžeme tešiť na zvýšenú konkurenciu z čoho pramení nižšia cena pre nás, zákazníkov.

Matúš Grega

matus.grega@investicne.sk

© Investičné Noviny

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať