IN: Tancujme, ako trhy pískajú!

Predstavitelia Írska a Portugalska tak nešikovne tvrdia, že nebudú potrebovať pomoc v podobe eurovalu, že im to ani nikto nemôže uveriť.

Vrcholom arogancie je, keď niektorí politici označujú Nemecko a vyhlásenia pani Merkelovej za tvorcu novej krízy v Európe. Ako to teda myslia?

Berlín trvá na tom, aby v budúcnosti znášali náklady na záchranu fiškálnych hriešnikov aj investori, ktorí od krajín ako Grécko a Portugalsko nakúpili dlhopisy. V trhovej ekonomike je predsa normálne, že ak očakávam výnos, musí to zo sebou niesť aj riziko! Pri dlhopisoch je toto riziko označované za malé, no keď si krajina požičia takú masu peňazí ako Grécko, investori by mali spozornieť. Neurobili tak a mali za to niesť následky. Ako už vieme, bremeno následkov na seba prebrali členské štáty a čo je horšie, vytvorili „euroval“. Samotný euroval z krátkodobého hľadiska nie je zlý, no z dlhodobého nenúti banku „preklepnúť“ si, komu požičiava svoje peniaze. A čo je horšie, „grécky problém“ sa nám bude neustále vracať. Je to ako začarovaný kruh: banka požičia peniaze aj za nižší úrok, ako by mal v skutočnosti byť (však keď ho nesplatí dlžník, máme tu euroval), krajina si požičia viac ako môže a v tom sa zistí jej platobná neschopnosť.

Nemecku, ktoré má historicky „najkvalitnejšie“ dlhopisy, sa takýto postup nepáči. Apeluje preto na ostražitosť investorov, ktorí sa okamžite zľaknú. Majú aj prečo: Nemecko je najväčšia ekonomika EÚ a jej slovo má obrovskú váhu. Zdvihnú prirážku na dlhopisy rizikových krajín, ktoré vzápätí napadnú Merkelovú za „vznik novej krízy“. Politici teda kritizujú Nemecko za to, že chce zodpovedné hospodárenie. Kde sa podel zdravý rozum?

„Tancujme, ako trhy pískajú!“: tak znie motto dnešnej Európy. Tie trhy, ktorým sa dovolilo odtrhnúť od reality a vytvoriť krízu. Rázne nie by bolo bolestivé, ale trh by to určite pochopil!

Matúš Grega

matus.grega@investicne.sk

© Investičné noviny

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať