Pozitívne výsledky zo stretnutia APECU

Na nedeľnom summite ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC) sa lídri dohodli na budovaní voľného obchodu v ázijsko-tichomorskej oblasti. Na summite sa tak zišli predstavitelia z 21 krajín.

Skupina si však priznala značné medzery vo svetovej ekonomike a životnom prostredí. „Ázijsko-tichomorská regionálna ekonomika sa spamätáva z nedávnej ekonomickej a finančnej krízy, stále v oblasti zostáva neistota,“  povedali lídri skupiny. „Navyše čelíme problémom s ochranou nášho životného prostredia a prírodných zdrojov, vrátane riešenia klimatických zmien.“

Tento víkend sa skončil taktiež 10-dňových pobyt amerického prezidenta Baracka Obamu v Ázii, ktorý bol zameraný na „otvorenie nových trhov pre americké výrobky v tejto rýchlo sa rozvíjajúcej časti sveta“.

Na summite Obama dodal, že v 21.storočí nie je miesto pre obchod a hospodársky rast, ktorý bude znamenať pre niekoho víťazstvo a pre iných situáciu v bode nula, kde jedna krajina bude vždy prosperovať na úkor iného.  Ak budú krajiny pracovať a konať spoločne, posilňovať ekonomické väzby môže to smerovať k víťazstvu všetkých.

Zdroj: www.cnn.com

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať