Írsko drasticky znižuje deficit

Írska vláda má v pláne znížiť deficit o 15 mld. euro. Zatiaľ však vydala všeobecnú formulu:   „chceme šetriť na výdavkoch a zvýšiť dane“. Do roku 2014 chce mať bývali „tiger“ deficit pod úrovňou 3 % HDP. Znižovanie deficitu sa dotkne každého občana, no je to nevyhnutné na udržanie krajiny v platobnej solventnosti.

Minister financií Írska Brian Lenihan odkazuje: „snaha znížiť náš vysoký deficit je jasným signálom, že si vieme vyriešiť naše financie bez pomoci iných! Vyrovnanie príjmov a výdavkov je však nevyhnutný krok, ktorý musíme podstúpiť.“

Trhy neveria, že Írsko zvládne svoje problémy. Nedôvera sa odrazila aj na úrokovej miere 10 ročných írskych dlhopisov, ktorá dosiahla nové maximum 7,69 % p.a. Tohtoročný deficit verejných financií krajiny dosiahne neuveriteľných 32% výkonu ekonomiky, čo je však výsledkom „bail-outs“ záchranných balíkov pre banky.

Pozorovatelia, investori, vlády, ale aj obyčajní občania budú s veľkou pozornosťou sledovať Vaše kroky a vyhlásenia“: odkázal Írskej vláde prezident ECB Jean-Claude Trichet.

Spracované podľa bbc.co.uk

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať