Akcie: Dow Jones vďaka FED-u už pred pádom Lehman Brothers!

Ešte väčšie uvoľnenie menovej politiky USA, ktoré v stredu oznámila domáca centrálna banka, účinkuje na trhoch aj naďalej. To včera jasne vyhnalo akciový index Dow Jones na najvyššiu uzatváraciu hodnotu od pádu Lehman Brothers pred dvoma rokmi. Na štvrtkových silných ziskoch mali podiel aj pozitívne výsledky firiem.

Hlavný index Dow Jones vzrástol o 1,96 percenta na 11 434,84 bodu (takto silný bol tento „barometer akciového trhu“ naposledy v septembri 2008). To isté platilo pre širší S&P 500 index, ktorý získal 1,93 % na 1221,05 bodu.

Technologický Nasdaq dokonca dosiahol takmer trojročné maximum. Kompozitný index vzrástol o 1,46 percenta na 2577,34 bodov a výberový Nasdaq 100 rástol o 1,36 % na 2187,80 b..

U.S. Federálny rezervný systém (FED) rozhodol o ďalších 600 miliardách USD, ktoré dodá na trh prostredníctvom skupovania vládnych dlhopisov s cieľom pomôcť americkej ekonomike. To je pre akciové trhy mimoriadne pozitívne.

Avšak najnovšie makroekonomické údaje boli zmiešané: Je pravda, že produktivita americkej ekonomiky v treťom štvrťroku vzrástla viac ako sa očakávalo. Napriek tomu sa týždenný počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti prekvapivo zvýšil.

Investori tak úzkostlivo čakajú na oficiálnu mesačnú správu z trhu práce, ktorú ministerstvo práce zverejní dnes.

Spracované podľa finanztreff.de

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať