IN: Trhom je všetko jasné. My ešte čakáme

Včerajší vývoj na akciových trhoch sa dá označiť ako pozitívny a tak významné svetové indexy uzatvorili v kladných číslach. Za kľúčovú udalosť, ktorá mala najväčší vplyv,  je dlho očakávané rozhodnutie americkej centrálnej banky (FED). Tá má dnes vydať správu o vývoji jej menovej politiky na najbližšie obdobie. To, že nepôjde o bežné rozhodnutie, je každému jasné.

Na zasadnutí výboru pre operácie na voľnom trhu (FOMC) sa totiž s najväčšou pravdepodobnosťou rozhodne o ďalšom kole kvantitatívneho uvoľňovania, jeho forme a v neposlednom rade i výške. Očakávania o objeme peňazí ktorými FED  trhy podporí sú rôzne a niektoré z nich dokonca hovoria o obrovskej sume viac ako jeden bilión dolárov. Viac ako pravdepodobné sa však javia hodnoty okolo 300 mld. dolárov, teda na úrovni v akej bolo aj prvé QE od marca 2009.

Na toto rozhodnutie čakajú trhy už pomerne dlhú dobu. Už len samotné očakávanie,  čo presne si pre nás FED pripraví dokázalo s trhmi výrazne hýbať. Prejavilo sa to najmä na výmennom kurze dolára, ktorý za posledné týždne v očakávaní, že kvantitatívne uvoľňovanie v USA príde,  oslabil až na súčasnú úroveň okolo 1,4 USD/EUR.

Deň pred týmto dôležitým rozhodnutím bol tak vývoj dolára len vzorovou ukážkou toho čo sa dialo posledné obdobie. Za jeden deň oslabil o približne jedno percento až k úrovni 1,403. To len naznačuje, že rozhodnutie FEDu je tak po dlhom čakaní už prakticky predo dvermi. Dnešnými.

Čo môžeme očakávať?

Ďalšie kvantitatívne uvoľňovanie a prísun nových peňazí do ekonomiky podporia rast cien komodít a finančných aktív na svetovom trhu. Už včerajší trhový vývoj naznačil, čo môžeme očakávať v prípade, že rozhodnutie FED-u bude také, ako predpovedajú trhy.

Akciový index Dow Jones včera posilnil o 0,58% na úroveň 11 188, 72, širší S&P 500 dokonca ešte o niečo výraznejšie na 1 193,57, keď posilnil o 0,78% a nemecký DAX potom ako ho podporil aj vyššie ako očakávané PMI výrobného sektora uzatváral na úrovni vyššej o 0,75% na 6 654,31.

Akciové indexy  tak deň pred vyhlásením naznačujú,  že „pozitívnemu“ rozhodnutiu FED- u veria. Dnes sa o 19:15 dozvieme, či a do akej miery bude toto očakávanie premenené na realitu.

Martin Kiaba

martin.kiaba@investicne.sk

© Investičné Noviny

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať