Makroekonomické dáta v USA posilnili dolár

Včera zverejnená makroekonomické správy v USA dopadli prekvapujúco dobre. Aj napriek tomu že osobné výdavky a príjmy skončili pod očakávania, výrobný ISM indikátor a stavebné výdavky  prekvapili.

Znovu sa potvrdilo , že hodnota indexu  Chicago PMI je takzvaným veštcom  výslednej hodnoty ISM indikátora, ktorý je zverejňovaný hneď po ňom. Vysoká korelovanosť týchto makro indikátorov sa potvrdila aj teraz.  V piatok zverejnený Chicago PMI dosiahol hodnotu 60,6 b. čím pokoril očakávania. Včera zverejnený  výrobný ISM index zakončil taktiež pozitívne, keď výslednou hodnotou na úrovni 56,4 b. predbehol očakávaných 54b.  Pozn.: Index ISM ako aj Chicago PMI nájdete aj v našej rubrike: Čo to znamená?

Americký dolár (USD) tak dostal pred stredajším vyhlásením FOMC  možnosť siahnuť k zeleným číslam. To sa aj stalo, a tak menový pár EUR/USD včera prepadol z otváracích 1,3970 až na 1,3891. Či sa dnešný pohyb tohto menového páru zopakuje, ukážu vyhlásenia centrálnej banky už zajtra, 3. novembra. Menšia, než verejnosťou očakávaná, uvoľnenosť menovej politiky tak môže dolár opäť posilniť.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať