Zvýšenie sadzieb na kontrolu cien

Čína zvýšila úrokové sadzby prvýkrát po troch rokoch. Tento prekvapujúci krok je dôležitý za účelom zníženia masívneho monetárneho stimulu do ekonomiky v čase krízy.

Čína znížila úrokové sadzby niekoľkokrát od septembra do decembra v roku 2008. Ide o prvý nárast od decembra 2007. Rozhodnutie prišlo skôr, ako samotné zverejnenie výsledkov za tretí štvrťrok ohľadom rastu a inflácie. Následne vznikajú špekulácie, že údaje budú silnejšie ako sa predpokladalo.

Jedným z rizík zvyšovania úrokových sadzieb je, že môžu podnietiť prílev kapitálu do krajiny, najmä vzhľadom na pokračujúce nízke sadzby v USA a očakávania, že čínskej mene sa bude dobre dariť v nasledujúcich rokoch. Vyššie úrokové sadzby budú vyvíjať tlak na niektoré miestne spoločnosti, ktoré si v čase krízy požičali peniaze od čínskych bánk na uskutočnenie projektov v oblasti infraštruktúry.

Šéf výskumu rozvíjajúcich sa trhov Nick Chamie tvrdí, že toto rozhodnutie bolo „súčasťou snahy vlády uvoľniť niektoré z mimoriadnych opatrení zavedených v čase finančnej krízy“. Vyhlásil, že je to iba začiatok v cykle zvyšovania sadzieb v Číne, čo povedie iba k ďalšiemu zhodnotenie čínskej meny voči americkému doláru.

Spracované podľa cnn.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať