Švajčiarsky frank prudko oslabuje

Štvrtkový vývoj na forexovom trhu priniesol výrazné oslabenie švajčiarskeho franku (CHF). Jeho hodnota oproti euru spadla až na hodnotu 1.3281 EUR/CHF, čo predstavuje pokles o 1,75%.

Hlavný dôvod tohto vývoja môžeme hľadať vo včerajšom rozhodnutí Swiss National Bank (SNB) o ponechaní hlavnej úrokovej sadzby na hodnote 0,25 %. Trhom totiž prechdzaly predpoklady, žeby sa sadzba mohla zdvihnúť o 25 bázických bodov na úroveň 0,5%. V prospech rozhodnutia pre navýšenie sadzby nahrávali jednak pomerne dobré makroekonomické údaje v krajine, ako aj snaha o stabilizáciu franku.

Včerajší kurz švajčiarskeho franku strácal už po tom,  ako boli zverejnene informácie u úspešnom umiestení španielskych dlhopisov na trhu. Záujem o 10 a 30 ročné dlhopisy bol vysoký a aj výnosy z nich boli nižšie ako naposledy. To hovorí o zmenšujúcom sa riziku na trhu čo negatívne vplýva na meny ako JPY, USD či CHF.

Po zverejnení údajov o ponechaní úrokovej sadzby na 0,25% ktoré prišli o 14:00 sa však straty CHF výrazne prehĺbili. Švajčiarska mena tak a spadla na hodnotu blízku 1,33 EUR/CHF.

Graf: EUR/CHF

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať