Čína. Miesto pre radosť

Tlak na apreciáciu (posilňovanie) čínskej meny Juan počuť z každého kúta, najmä z toho amerického. K dnešnej situácii v Číne je však potrebné poznamenať, že čínska veľmoc začína nazerať i do vnútra svojej ekonomiky a predovšetkým na ľudí v nej.

Lacná pracovná sila začína naberať hodnotu, i pre vlnu štrajkov nespokojných pracovníkov. Zvyšovanie platov o niekoľko desiatok percent už prebehlo. Ako ďalej zvýšiť životnú úroveň čínskych obyvateľov? Na rade je kurz meny, ktorého sila priloží ruku k vyššej životnú úrovni. Aj keď čínska ekonomika len tak ľahko svoj lacný a výhodný kurz pre export nepustí, pre situáciu nielen na pracovnom ale i realitnom trhu bude musieť. Nehnuteľnosti v Číne sa nepredávajú. Možno nemajú komu. Životné náklady v Číne a to  nie len na bývanie sú vysoké a platy nízke. Mena s ktorou ľudia v Číne platia takmer nemá hodnotu. Behom posledného mesiac Juan v porovnaní s USD nezaznamenal žiadny rast!

Preto je len otázkou času, kedy vláda začne svoj tlak na apreciáciu Juanu.

Nie len provizórnu, ale efektívnu.  

Čínsky kurz Juanu zabezpečuje export, ktorý je pre Čínu dôležitou časťou HDP. Čínsky dovoz nestačí na „rozbesnený“ vývoz. Proti komu sa zabezpečuje lacným Juanom? Svetoví exportér číslo dva, Nemecko. Konkurenčné produkty krajín Eurozóny, lacný export prostredníctvom slabého Eura. Viď automobilový priemysel, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou živiaceho strojárstva. Pri zamyslení, ak je tlak na Apreciáciu  činskej meny tá je možná po ľahkej ceste v súlade s posilňovaní iných mien.  Napríklad Eura.

16. Júl 2010

16. júla tohto roku vycestovala nemecká kancelárka Angela Merkelová na oficiálnu návštevu do Číny.  Spolu s Čínskym premiérom Wen Ťia – Paom , skupinou ministrov, bankárov a priemyselníkov spevňovali nie len terajšiu spoluprácu. Záverom čínsko-nemeckého stretnutia bolo 28 bodov týkajúcich sa spolupráce v energetike a ochrane životného prostredia. Neprešmykli sa aj vety typu sila našich mien?

Samozrejme, okrajovo sa vynorili  správy ako „Čínsky premiér ubezpečil Berlín i Brusel o podpore spoločnej európskej meny a ochote investovať do dlhopisov štátov Eurozóny.“

Teda, ak existuje nejaká súvislosť medzi kurzom Eura a Juanu, dá sa štatisticky dokázať ich korelovanosť, čiže závislosť. Pri výpočte tejto korelácie je potrebné vziať do úvahy údaje z obdobia, kedy sa pritvrdzovalo na to, aby Čína prestala podhodnocovať Juan, a začala s jeho apreciáciou. Práve vtedy skončila éra podhodnotenej meny Juan, zabezpečujúca výhodný export.

Ponúknem Vám výpočet tejto korelácie, pri ktorej som vzal do úvahy výmenné kurzy Eura a Juanu voči svetovej mene USD. Pri výpočte som zohľadnil údaje za obdobie od 19. Mája 2010 po súčasnosť. Obdobie ešte pred oficiálnymi vyhláseniami Číny o tom, že prestáva viazať svoju menu na americký dolár. (čím začalo štádium jej apreciácie)

Vidíte Graf, ktorý poukazuje na Korelovanosť Čínskeho Juanu (CNY) a Eura.

Na osi „x“ sú nanesené hodnoty kurzu CNY/USD a na osi „y“ kurzy EUR/USD. Jednotlivé body môžu pri pohľade na graf  naznačovať priamu lineárnu závislosť.  Ku konečným záverom je však potrebné poznať konkrétnu silu  a typ závislosti, ktorý nám ponúkne štatistická analýza typu „Korelácia“. Jej výsledok vám taktiež ponúkam.

Graf: Korelácia CNY/USD a EUR/USD ( Vlastné spracovanie)

 

 

Výstup z Microsoft Excel 2007 ( Analýza: Korelácia):

  USD/CNY USD/EUR
USD/CNY 1
USD/EUR 0,792402443 1

Takže máme konkrétny výpočet, ktorý sme potrebovali na vyhodnotenie závislosti medzi vývojom Eura a čínskeho Juanu za obdobie 3 mesiace. V ponúknutom výstupe z programu Microsoft Excel je znázornený červenou farbou. Jeho hodnota je 0,792402443.

Hodnota „1“ v jednoduchosti znamená, že sledované znaky sú na 100 % závislé. Naše číslo 0,792402443 hovorí o tom, že je medzi kurzom meny Euro a čínskym Juanom počas sledovaného obdobia 3 mesiace   stredne silná až silná priama závislosť.

Možno číslo hovorí o tom, že na stretnutí medzi Merkelovou a premiérom Wen Ťia Paom bola na takmer  80 %  reč o závislosti ich mien J

Ich vzájomnou závislosťou môže byť  oslabený resp. posilnený americký dolár voči ktorému sú kurzy sledovaných mien prepočítané. Ale Pozor! S týmto tvrdením nemožno rátať, pretože ako vieme, čínsky Juan už na americkú menu viazaný nie je.

Je len otázkou investorov či si z môjho priloženého výpočtu niečo vezmú. Čína potrebuje svoju menu nadhodnotiť i z dôvodov uvedených vyššie. Kedy tak urobí? Kedy bude najvhodnejšia chvíľa pre apreciáciu čínskej meny? Kedy vsadiť na rast čínskeho Juanu? ………………….. Keď posilní Európska mena?

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať